Klasa 3 LO uczyła się racjonalnego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności

Tutaj jesteś: Strona główna » Aktualności » Klasa 3 LO uczyła się racjonalnego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności

W dniach 23-24 listopada klasa 3 LO pod opieką wychowawczyni p. Doroty Marusiak oraz p. Agaty Kozickiej wzięła udział w wycieczce do Borowic koło Jeleniej Góry połączonej z warsztatami edukacyjnymi.  Dotyczyły one upowszechniania wśród dzieci i młodzieży wiedzy o zasadach racjonalnego odżywiania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Zanim to jednak nastąpiło, po drodze do Borowic udaliśmy się do wspólnoty ojców pijarów w Cieplicach, gdzie o. Piotr Różański, rektor tamtejszego  kolegium pijarskiego, przypomniał nam historię zakonu i szkół pobożnych oraz przybliżył treść obrazów, które dla zakonu tworzy znany artysta malarz Andrzej Boj Wojtowicz, a które mogliśmy podziwiać w kaplicy zakonnej.

Po dotarciu do Borowic, szybkim zakwaterowaniu oraz posiłku nadszedł czas na spacer w Karkonoszach, w czasie którego dotarliśmy m. in. do Kamienia Walońskiego, wodospadu Podgórnej i Kaskad Myi. Skromne ilości śniegu wystarczyły nam na urządzenie bitwy na śnieżki 😊Wieczór natomiast był czasem zabaw i gier integracyjnych. Następnego dnia, od samego rana, na 6-godzinnych warsztatach prowadzonych przez dietetyk kliniczną p. Darię Ciesielską z Bolesławca uczyliśmy się zasad racjonalnego odżywiania, planowania posiłków oraz zapobiegania marnowaniu żywności.

Zapraszamy do galerii.

 

« z 4 »

Kalendarz wydarzeń

kwiecień 2024

pon. wt. śr. czw. pt. sob. niedz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30